Uwielbiasz kawę, a może stawiasz pierwsze kroki w lokalu gastronomicznym? Bez względu na przyczynę warto posiąść dodatkowe umiejętności w postaci profesjonalnego podawania kawy. Dzięki temu, że kurs prowadzony jest przez doświadczonych baristów, posiądziesz wiedzę od osób, które znają się na tym, czego uczą. Dzięki czemu podniesiesz swoje kwalifikacje. Udział w kursie może wciąż każda osoba, bez względu na posiadaną wiedzę. Autorski pogram zapewnia zdobycie wiedzy z zakresu podstawowych informacji na temat kawy, uczestnicy kursu baristycznego dowiedzą się również w jaki sposób ubijać mleko. Kurs podzielony został na dwie części – praktyczną i teoretyczną. Część teoretyczna dotyczy historii kawy, jej uprawy, zbioru, uzysku, prażenia i pakowania. W części teoretycznej natomiast zgłębisz swoją wiedzę z zakresu tego jak sporządzić espresso, doppio czy americano. Posiądziesz również wiedzę z zakresu techniki spieniania mleka. Poznasz również zasady serwowania napojów kawowych oraz podstawy obsługi klienta. Bardzo często kurs baristyczny posiada również elementy dotyczące czyszczenia ekspresu. Jeśli zawsze chciałeś dowiedzieć się w jaki sposób tworzy się wzorki na kawie, to kurs baristyczny wyposaży cię w taką wiedzę.

Kursy baristyczne odbywają się zazwyczaj w każdym z większych miast. Dlatego zarówno każdy pasjonat kawy, jak i osoba, która rozpoczęła dopiero pracę w kawiarni, może w ten sposób podnieść swoje kwalifikacje. Poznając profesjonalne zasady parzenia kawy, jej rodzaje oraz narzędzia, które są pomocne w pracy. Po ukończonym kursie i zdaniu egzaminu końcowego, uczestnicy otrzymają certyfikaty, które potwierdzą udział w kursie.