Jesteś już znudzony wiecznym jedzeniem tych samych rodzajów pomidorów i pragniesz nieco odmiany? W takim razie dobrze się składa. Z odsieczą przychodzą bowiem pomidory czekoladowe. Pomidory czekoladowe zwane również często pomidorami Kumato to odmiana pomidora, która posiada charakterystyczny kolor, który przypomina czekoladę. Odmiana ta powstała jako efekt eksperymentów hiszpańskich hodowców. Kumato wbrew nazwie nie smakują jak czekolada. Kumato są dość trudno dostępne, ich hodowla jest bowiem zastrzeżona jedynie dla specjalnie wysegregowanych hodowców. Obecnie uprawiane są zaledwie w kilkunastu krajach Europy.

Ich nasion nie można kupić w zasadzie nigdzie. Producent nie zezwala na ich ogólne udostępnienie. Z tego powodu są trudno dostępne, a ich cena jest stosunkowo wysoka. Niemniej jednak zdarza się je spotkać w Niemczach, Szwajcarii, Austrii, Turcji czy Grecji. Plantatorzy, który zechcę hodować tego typu pomidory musza najpierw podpisać umowę, w której zobowiążą się do uprawy pomidorów w określony sposób. Przechodzą oni jednak najpierw wstępną selekcję, strzeżony sekret pomidorów czekoladowych nie jest zarezerwowany dla byle kogo. Jeśli plantator nie jest w stanie spełnić wytycznych, to jest skreślany. Tym samym nie może się pochwalić przynależnością do tego elitarnego klubu.

Na rynku dostępne są liczne odmiany kumato, które powstały jako próba podrobienia tego gatunku. Niewiele mają one jednak wspólnego z prawdziwymi okazami tej odmiany. Pomidory kumato co prawda nie smakują jak czekolada, niemniej jednak odznaczają się i tak wyjątkowo słodkim smakiem. Posiadają one bowiem o wiele więcej fruktozy niż ich kuzyni. Kumato z tego powodu idealnie nadają się do sałatek. Świetnie sprawdzą się również na kanapkach. Jedyny mankament to ich trudna dostępność, z tego powodu nigdy nie możemy być tak naprawdę pewni, czy zakupione przez nas pomidory to rzeczywiście prawdziwe kumato. Sugerować możemy się jedynie ceną, która jest zazwyczaj dość wysoka. Nie pozostaje nam więc nic innego jak poszukiwania.